Shall I become an entrepreneur?

Test

Някои от твоите приятели го правят. Хората, които го правят са на първите страници почти всеки ден. Президентът Обама също говори за това. Така че, трябва ли и ти да го направиш? Трябва ли да се присъединиш към милионите хора всяка година, които започват първото си собствено начинание?  През годините като предприемач и сега като професор научих, че има определено ниво на кураж, което човек трябва да притежава, за да стане предприемач. Съществува една силна вътрешна сила, която стимулира хората да създадат свой собствен бизнес. Създадох този тест за предприемачи по-долу, който само за 2 минути може да ви помогне да разберете дали сте такъв.  Просто отговорете да или не. Но бъдете честни със себе си: най-лошите лъжи са тези, които казваме на себе си.

 1. Не обичам да ми казват какво да правя хора, които са по-малко опитни от мен. 
 2. Обичам да предизвиквам себе си. 
 3. Обичам да печеля. 
 4. Обичам да бъда шеф на себе си.
 5. Винаги търся нови и по-добри начини да правя нещата.
 6. Обичам да подлагам на съмнение общо приети неща.
 7. Обичам да събирам хората, с цел да свършим каквото е нужно.
 8. Хората са ентусиазирани от моите идеи.
 9. Рядко съм напълно доволен.
 10. Не мога да стоя спокойно на едно място.
 11. Обикновено намирам решение и в трудна ситуация.
 12. Предпочитам да се проваля в мое начинание, от колкото да успея в чуждо.
 13. Там където има проблем аз съм готов да се заема с решението му.
 14. Мисля, че старите кучета могат да научат, даже да измислят нови трикове.
 15. Членове на моето семейство имат собствен бизнес.
 16. Имам приятели със собствен бизнес.
 17. Докато бях малък работех след училище или през ваканциите.
 18. Адреналинът ми се вдига когато продам нещо.
 19. Щастлив съм, когато постигам резултати.
 20. Можех да напиша по-добър тест от този и ето какво щах да променя…

Ако отговорите да на 17 или повече въпроса, вижте заплата си (ако сте щастлив все още да получавате такава). Ако компанията, която ви плаща не е създадена от вас, време е за ново духовно търсене: Имате ли кредити? Деца в колежа? Искате ли да работите по-спокойно? Може би, е по-добре да изчакате. Имате ли малко спестявания и няколко кредитни карти? Имате ли съпруг, приятели, деца, които ще ви подкрепят? Ако е така, започнете да мислите какъв бизнес да започнете. Няма значение на колко години сте: едно изследване на фондация Кауфман показва, че все повече хора над 50 г. започват собствен бизнес. Говорете с хора, които са започнали, научете се как да планирате и доставяте продукт или услуга, помислете за малък бизнес, който  може да закупите. Говорете с хората, с които желаете да работите, говорете с клиенти.

“Обичам рисковете” не трябва да е в списъка ви. Хората не избират да са предприемачи за да имат по-рисков жизнен стандарт. По-скоро те слагат на везни  заплата си  и изборът на предприемача като 2 различни риска: нещата, които не харесват в сигурната си работа (скука, лош шеф, липса на автономност, липса на контрол върху съдбата си, страха от уволнение) срещу страховете на предприемача (възможен провал, финансова несигурност, загубени инвестиции, срам при провал). В края на краищата, хората, които са предопределени да са предприемачи  вярват в собствените си възможности или средства и това намалява риска при започването на предприемачество. Рискът е лична оценка: това, което е риск за мен, не е риск за теб.

“Искам да стана богат” не трябва да е в списъка ви също. При равни други обстоятелства (рядко срещано в живота) средно статистически хората, които започват собствен бизнес не правят повече пари, въпреки че има и изключения. Но това, заради което си струва са предизвикателството, автономността, признанието, въодушевлението и креативността.

Статията е написана от Даниел Исенбърг, професор в колеж Бабсон и публикувана в Harvard Business Revie

Leave a Reply