6 myths about outdoor advertising in Sofia and not only

Do and Don'ts

happy

Снимката е само за илюстрация, билборд рекламите на Captain Cook много ми допадат.

Шест мита за външната реклама в София и не само

От много време планирам да събера голяма част от опита и мислите за външната реклама на едно място и да споделя с повече хора с цел – брандовете да планират по-добре нужна ли им изобщо външна реклама, както и да помислят подходящ ли е криейтива им за тази цел. Увереност ми дава опита, който имам през годините, като през очите ми са минали за одобрение над 1,000 дизайна на билборд кампании на 15 пазара и два контитента, а бюджетите които съм разпределяла за този вид реклама през последните 10 години са над 1,000,000 долара. Изучавах и фотография и дизайн, което ме направи още по-уверена в способността да определя добрия дизайн на реклама само за няколко секунди.

Какво ме накара да споделя мисли по темата? Ако сте дизайнер, креативен човек или просто естет, една разходка из столицата ни София и рекламните визии наоколо, ще Ви накарат да се зачудите защо визиите изглеждат като отпреди 15 години. Или поне голяма част от тях. Ако сте пътували или живяли в чужбина и дойдете тук, тази разлика ще Ви се стори очебийна и определно дразнеща. Ако работите в маркетинг отдел и разбирате от нещата, със зъби и нокти ще се борите да промените действителността. Факторите по пътя към добрата външна реклама не само като дизайн, но и като ефективност са много.

Защо е така?

Мит 1

“Имам конкретна идея за това как да изглежда рекламата на билборд и можем да я направим сами на Word, защо да плащаме излишно на дизайнер и агенция?”

Да, ама не. Тази програма не е за дизайн и резултатът ще е толкова посредствен, че все едно сте си хвърлили парите си на вятъра. Наемете добър дизайнер и агенция, които не само ще разберат Вашия брийф, но и ще го визуализират по най-подходящия и креативен начин.  Дори да е Ваш бизнеса, освен ако не сте дизайн гуру, доверете се на професионалистите в областта си, ако желаете да постигните добри резултати накрая.

Мит 2

“Ще копираме дизайна на рекламното каре от списанието и на билборд формат, само размерите ще променим.”

Отново грешно. Дизайнът на билборда трябва да е събразен с тази медия и различен от дизайна на реклама в онлайн пространството, списанията, др. А какво е различното? Дизайнът за външна реклама трябва да е максимално опростен, с ясни качествени снимки, видимо лого на бранда, достатъчно голям шрифт на рекламното послание, за да бъде видян отдалече и при бърза скорост на преминаване. Не е нужно да слагате много информация, нито телефони и текстове с дребен шрифт. Те няма да бъдат видени и прочетени със сигурност, за това не ги слагайте излишно. Правилото по-малко казва повече важи с пълна сила за дизайна на външната реклама.

Мит 3

“Ако сложа 2-3 билборда тук-там ще постигна ефект и ще ме запомнят.”

Голяма част от основно българските фирми, решили да се впуснат в дебрите на билборд рекламата и да представят продукта/услугата си там мислят, че задължително трябва да рекламират там, за да са най-видими. Те слагат 2-3 билборда на видни места и считат това за успешна билборд кампания. Разбира се тук не влизат големите български фирми с добри бюджети и разпределние.

Нужно е да се запитат: Каква част от бюджета ни е разпределен за външна реклама? До колко е ефективна? Как да измерим ефективността й? Колко позиции и къде е нужно да имаме, за да може да покрием наситения с външни реклами пазар? Можем ли с 2-3 билборда да се откроим сред стотици други на други брандове? Няма ли минувачите да ни забравят, ако ни видят само 2-3 пъти? Нужно ли ни е да присъстваме наистина с външна реклама при положение, че това е една от най-скъпите рекламни медии? Не бихме ли достигнали до повече потенциални клиенти и по-ефективно със същия бюджет, ако го използваме за реклама в социалните медии например?

В голяма част от случаите всъщност бюджетът, който изливате в билборд реклама, особено когато ползвате недостатъчно позиции е равносилно на нулева ефективност. За да постигнете ефективна кампания е нужно да сте видими. Не само на едно място, а навсякъде. И то на стратегически места. А за целта ще Ви е нужен много голям бюджет, както и да запазите позициите много месеци предварително. Защото хубавите позиции в София се запазват с месеци напред.

Наскоро пътувах по магистралата от Бургас към София и забелязах два подобни случая. Първият беше на ресторант в квартал Лозенец, София, който беше заел 1 позиция двустранно и рекламираше ресторанта в София, а от другата страна на морето. Е, аз запомних тази реклама защото живея близо до този ресорант в София. Но се учудих какво място има рекламата на 160 км от мястото му. А при само една реклама ефектът е сведен до нула. Вторият подобен пример беше на един 4 звезден хотелски комплекс в Девин – отново само един билборд и отново на поне 100 км от този хотел. Не мисля, че има някакъв ефект. На магистралата автомобилите се движат с над 120 км/ч и вероятността да видят, запомнят един билборд е много малка. Или сложете повече, или не слагайте изобщо. Ако този бюджет беше разпределен в друга медия – например онлайн рекламата, ефективността щеше да е не само измерима, но и в пъти по-голяма.

За да е ефективна външната реклама, трябва да сте видими. Много видими. Навсякъде. А това е много скъпо.

Мит 4

Обратното – “Важното е да имам много позиции из целия град и цялата страна, независимо къде са те. Бройката е важна.”

Позициите. Забелязвам много грешки в позициите, които някои фирми ползват за външна реклама. Например на места, които не са видими, покрити с дървета или не се забелязват, заради високата скорост на автомобилите.

Когато избирате позиции за билборд реклама, не гледайте само статистиката колко души минават от там, а също с каква скорост, доколко е ефективна рекламата за бюджета, който сте вложили, ще я забележат ли изобщо и ако да – ще я запомнят ли. Ако я запомнят за колко дълго? Ще Ви помнят ли толкова дълго, че да изминат 160 км, за да дойдат специално при Вас? Когато са поставени визиите изискайте от медийната агенция снимки на резултата, за да се убедите лично, че всичко е наред и рекламата е с добра видимост. Аз винаги постъпвам така.

Мит  5

“Днес видях ето такава реклама на конкурентите на билборд и ще направя и аз една билборд кампания.”

Кой планира къде да се рекламира и какъв бюджет да се разпредели за това? Често в по-малките фирми липсва цялостно планиране на бюджета за реклама и разпределнието му пера, както е редно да се прави в края на всяка календарна година. Не рядко решенията се взимат спонтанно, на база видяна реклама например от конкурент и без определена цел или търсен ефект. И резултатът не закъснява. В по-малките фирми управителите/собствениците взимат подобни решения.

А как трябва да е? Бюджетът за реклама се разпределя в края на годината по пера и по месеци според определените цели. След което се следва много стриктно. Ако имате достатъчно голям бюджет задължително се доверете на медийна агенция, която ще Ви помогне в разпределението на медийния бюджет, както и ще Ви даде по-добри цени. Също ще Ви посъветва къде, как и кога да рекламирате ако сте избрали външната реклама като Ваш рекламен носител. Ако имате нужда от съвет кои са добрите медийни агенции в България, пишете ми.

Координацията на външните реклами, както и на всички други реклами на бранда е редно да се повери на маркетинг човека във фирмата. Ако не може да си позволите такъв все още, обърнете се към услугите на консултант за да сте сигурни, че постигате нужния ефект на рекламното послание. Ако си спестите парите за това, ефектът едва ли ще е търсения от Вас.

Мит 6

“Слагам този билборд тук, защото минават стотици хора на ден и всички ще видят рекламата на бранда, а след това ще си закупят продукта/услугата.”

Ефективността. Това е каквото трябва да търсите. А тя е формула не единствено на бройката минувачи. Важно е колко бързо минават, колко пъти ще видят след това тази визия и разбира се успешния и въздействащ дизайн, както и рекламата в други канали.

А ето и няколко реални примера на креативни визии на външни рекламни кампании в София от тази седмица и мои коментари към тях.

steak

 • Оригинална визия, опростена, привлича и задържа погледа на минувачите. При вглеждане телефонът, адресът и интернет страницата се четат. Виждам визията на много и ключови места, което прави добро покритие. Запомняща се реклама, логото на ресторанта е видимо, но би било добре Steak House да се изпише с малко по-голям или видим шрифт, за да се направи бързо връзката.

happy1

 • Визиите на Happy винаги са ми харесвали. Умело са адаптирали рекламната визия за билборд формат, като дизайнът е запомнящ се и няма излишна информация или такава, която не може да се прочете. Логото им би могло да се адаптира към днешните дизайн тенденции, но това е извън темата.

rakia

 • Дизайн с ретро вкус доста популярен напоследък в рекламите на много други продукти. Първите реклами в ретро стил бяха оригинални, днес започват да си приличат. Дизайнът на рекламата е адаптиран за билборд формат. Ръкописният шрифт обаче не се чете и ако се цели само да се допълва визията е ок.

themall

 • Като бивш маркетинг мениджър в голям търговки център все още следя рекламните послания на различните молове –  от интерес, както и по навик. За тази визия бих използвала по-контрастен цвят за “Модна Революция”, за да може да се вижда добре и от далече. Адресът в бяло с дребен шрифт под логото също не е видим и спокойно може да бъде премахнат или да се увеличи шрифта и да се ползва друг цвят. Разбира се дизайнът на билборда трябва да се съобрази и с корпоративната идентичност на бранда, с която не съм запозната. Идеята на визията като цяло с този манекен малко ми се губи, но предполагам е част от цялостната рекламна кампания.

andrews

 • Обожавам рекламните визии на Andrews. Не съм изобщо в таргет групата им, но са много стилни, изчистени, въздействащи, професионални. Някой знае ли коя е рекламната агенция? Пример за добър криейтив за външна реклама – въздействаща визия на продукта, видимо и запомнящо се лого и един контакт. Перфектен.

IMG_1568a

 • Отново добър пример за рекламна визия – въздействащ и изчистен дизайн. Лого, професионална снимка и въздействащо представяне на услугата, закачливо заглавие. Накара ме да се замечтая за морето веднага и запомних рекламата.

paradise

 • Успешен пример за билборд визия на Парадайз съвместно с VERSACE COLLECTION. Изглежда стилно и опростено. Информацията долу в дясно не е много четлива, би могло да се ползва малко по-голям шрифт или да се премахне изобщо.

postbank

 • А Вие какво мислите за този дизайн?

Ако желаете да се свържете с мен и обменим мисли по въпроса, пишете ми във Фейсбук тук.

At the moment this article is available only in Bulgarian language. If you are interested in the content in English, please contact me here.

Posted in:

One Comment

 1. Малко са билбордите, които ми харесват.
  Въпреки, че съм дизайнер и от това зависи до някъде моята ангажираност, в държава с по-ниска графична култура като България бих предпочел да забранят външната реклама. Повече добра архитектура, по-малко билборди и визуална полюция.

Leave a Reply